Izvor: „Medija centar Beograd"

Izvor: „Medija centar Beograd"

Srbija ne koristi dovoljno podsticaj evrointegracija za društvene reforme, a transparentnost pregovaračkog procesa treba unaprediti kako bi se sprečilo pogoršanje situacije, zaključci su konferencije koalicije prEUgovor održane 24. maja 2017. u Medija centru Beograd.

Na konferenciji je predstavljen osmi nezavisni izveštaj koalicije prEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24. Predstavnici koalicije su se složili da postoji više prepreka u nezavisnom praćenju procesa pregovora, od kojih je najvažniji ograničen pristup informacijama o aktivnosti državnih institucija.

“Nemamo institucionalne mehanizme koji bi omogućili merenje napretka u procesu pregovora. U mnogim segmentima nemamo informaciju ni šta je urađeno”, istakao je Istraživač Centra za primenjene evropske studije Milan Aleksić.

Očuvanje demokratskih tekovina treba da bude važnije od očuvanja političke stabilnosti zaključio je Aleksić.

Održavanje predsedničkih izbora su jedan od glavnih razloga stagniranja reformi u posmatranom periodu, izjavio programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

“Izbori su poslužili kao dobar izgovor za neispunjavanje obaveza iz akcionih planova, iako Predsednik Srbije po nadležnostima nije veoma značajan za evrointegracije. Sa druge strane, Narodna skupština je obustavila svoj rad, dok su članovi Vlade bili angažovani u predsedničkoj kampanji”, rekao je Nenadić.

Srbija nije učinila ništa da reši problem na koje su ukazali međunarodni posmatrači nakon održavanja izbora 2016, dodao je Nenadić.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen rekao je da je rasprava o stanju u medijima bespredmetna i da treba diskutovati o uzrocima i načinu promene postojećeg stanja.

“U prošlom izveštaju prEUgovora ukazano je da se u Srbiji krivična dela vezana za korupciju ne kažnjavaju ili se kažnjavaju minimalnim kaznama. U domaćim medijima to nije ni primećeno, iako su podaci predstavljeni na konferenciji za novinare”, istakao je Čečen. 

Za građane važne teme, poput okončanja stotina hiljada sudskih predmeta bez prethodnog obaveštavanja učesnika u sporovima, nemaju dovoljnu medijsku zastupljenost, dodao je Čečen.

Predstavnica Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović rekla je povodom okončanja 300.000 izvršnih predmeta koje je pomenuo Čečen da je to primer rešavanja pitanja nagomilanih predmeta na pogrešan način.

"To je nažalost način na koji se problemi rešavaju u Srbiji. Pojedinci svoja potraživanja možda neće naplatiti ako ne budu imali novca za ponovni postupak ili ako njihovi predmeti zastare”, istakla je Macanović.

Ona je ocenila da je stupanje na snagu novog Zakon o borbi protiv porodičnog nasilja veliki uspeh. Ovaj zakon donosi hitne mere zaštite, procenu rizika kako bi se smanjio broj žrtava, obavezna evidenciju i obavezna koordinacija relevantnih aktera.

Konferencija je deo projekta „Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24“. Projekat finansira Evropska unija.

Koaliciju prEUgovor čine:

Akcija protiv trgovine ljudima - ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS). 

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23  i 24. Misija prEUgovora je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije. 

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu.