U publikaciji su predstavljeni pravni okvir i institucionalni kapaciteti za sprečavanje i rešavanje sukoba interesa u Srbiji, pregled stanja u sprovođenju preporuke iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i indikatori za praćenje.

Praćenje napretka u oblasti sprečavanja i rešavanja sukoba javnog i privatnog interesa

Tema ovog istraživanja u najširem smislu jeste sukob javnog i privatnog interesa u Republici Srbiji. „Sukob interesa“ je pojam koji se definiše na razne načine, koji međusobno imaju dosta sličnosti ali i neke razlike. Prema definiciji koju promoviše OECD, kada govori o sukobu interesa u javnom sektoru, što je bila i naša tema, „sukob interesa podrazumeva sukob između javne dužnosti i privatnog interesa koju ima javni službenik, pri čemu njegov privatni interes može neprimereno da utiče na vršenje službenih dužnosti i obaveza.“

Ova analiza je nastala kao plod istraživanja tri organizacije, okupljene u okviru koalicije nevladinih organizacija prEUgovor - Transparentnost Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Centar za primenjene evropske studije.

Izradu izveštaja podržala je Vlade Kraljevine Norveške u okviru institucionalne podrške koaliciji prEUgovor. Gledišta i analiza koji su izneti u ovoj publikaciji pripadaju autorima i ne odražavaju nužno gledišta Vlade Kraljevine Norveške ili bilo koje druge povezane organizacije.

Koaliciju prEUgovor čine:

Akcija protiv trgovine ljudima - ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23  i 24. Misija prEUgovora je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije.

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu.

Izradu izveštaja finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs)