rEUformator - informator o poglavljima 23 i 24 - broj 18

Tema 18. broja biltena rEUformator je ocena Evropske komisije o borbi protiv korupcije u Srbiji i razlika u prioritetu koji ovoj temi daju EU i institucije u Srbiji.

U programu aktuelne Vlade Srbije borba protiv korupcije čini tek deo jednog od deset prioriteta, dok Evropska komisija u okviru godišnjeg izveštaja o Srbiji posvećuje značajan prostor ovoj temi. Zbog toga je neophodno da Vlada i Skupština Srbije, bez obzira na dinamiku svojih odnosa sa Evropskom unijom, promene pristup u rešavanju problema korupcije i da izveštaj EK shvate kao koristan podstrek za ostvarivanje tog cilja, istakao je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Spoljni odnosi Srbije u svetlu ocena izveštaja Evropske komisije o poglavljima 30 i 31 tema su analize Milana Igrutinovića iz Centra za primenjene evropske studije. U sekciji biltena posvećenoj Srbiji čitajte i o kampanji #NevremeZaŽene koja ukazuje na neodgovarajući odnos države prema pravima žena, kao i potrebi za pojačanim naporima u odbrani rodne ravnopravnosti u EU, o čemu je pisala Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

Stažistkinje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Jelena Dadić i Tamara Stepanović u okviru EU Analize predstavile su rezultate Eurobarometra, koji ukazuju da građane EU najviše brinu posledice migrantske krize i mogući teroristički napadi. Na vrhu liste nalazi se i ekonomska problematika, a kada su u pitanju politički prioriteti EU većinsku podršku uživaju sve politike osim politike proširenja.

Donošenje lošijih zakonskih rešenja, uz nedostatak dijaloga, urušavanje nezavisnih institucija i napade na organizacije civilnog društva nastavlja se pod okriljem reformi u okviru procesa pristupanja EU, ali postoji prostor za unapređenje ukoliko se usvoje date preporuke pri reviziji akcionih planova. Zaključci predstavljanja najnovijeg Alarma - nezavisnog izveštaja koalicije prEUgovor o napretku u poglavljima 23 i 24 istaknuti su u rubrici Zanimljivosti.

______________________________

Bilten rEUformator je namenjen profesionalcima, državnim službenicima, studentima, novinarima, predstavnicima civilnog društva i građanima zainteresovanim za praćenje politika iz dva najvažnija poglavlja u procesu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Članice koalicije prEUgovor nadaju se da će Vam rEUformator biti koristan u lakšem razumevanju pregovaračka poglavlja 23 i 24. Pozivamo Vas da koaliciju prEUgovor pratite na društvenim mre­žama Fejsbuk i Tviter, gde nas možete obavestiti o čemu želite da čitate u narednim brojevima biltena.

Publikacija je izrađena​ u okviru projekta „Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24“. Projekat finansira Evropska unija. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost koalicije prEUgovor i ni na koji način ne odražava stavove EU