foto: CINS

foto: CINS

Pišu: Vladimir Kostić, Milica Šarić (CINS)

Pet lokala ukupne površine 590 metara kvadratnih na trećem spratu zgrade u ulici Palmira Toljatija na Novom Beogradu, u tzv. Starom Merkatoru, pripale su Srpskoj naprednoj stranci (SNS) u decembru 2017. godine. Velibor Jovanović, odbornik SNS-a u Skupštini Grada Kruševca, i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i vladajuće partije, sklopili su Ugovor o poklonu uz obavezu da taj prostor koristi Gradski odbor stranke u Beogradu.

Iako se u Ugovoru ne navodi cena nepokretnosti odnosno vrednost poklona, u finansijskom izveštaju SNS-a se vidi da je Jovanović 2017. donirao stranci poslovne prostorije u vrednosti od 156 miliona dinara ili oko 1,3 miliona evra. Iste prostorije kupio je u oktobru 2016. - to jest svega nešto više od godinu dana ranije - za oko 250 hiljada evra, odnosno pet puta manju vrednost.

Nemanja Nenadić, iz organizacije Transparentnost Srbija, kaže da ne vidi nijedan razlog zašto SNS nije kupio navedenu nekretninu, sa obzirom na to da raspolaže velikim sredstvima iz budžeta i da im zakon dozvoljava da kupuju nekretnine.

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti dozvoljava političkim subjektima da primaju priloge, odnosno donacije u vidu novca pojedinca ili firme, ali i poklon i usluge pružene bez naknade ili pod uslovima koji se razlikuju od tržišnih. Svaki prilog stranka je dužna da prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije, a ukoliko je on na godišnjem nivou veći od jedne prosečne zarade, mora biti objavljen i na sajtu stranke.

Međutim, Zakon propisuje i granice - koliku donaciju stranka sme da uzme. Vrednost donacije fizičkog lica za redovan rad na godišnjem nivou ne sme biti iznad dvadeset prosečnih mesečnih zarada, što je 2017. godine iznosilo oko 920 hiljada dinara. Ako je donator firma ili kakvo drugo pravno lice, ovaj limit se podiže na dvesta prosečnih zarada. U slučaju prekoračenja ograničenja, stranka je dužna da u roku od 15 dana od dana prijema priloga vrati davaocu donaciju. To se, međutim, nije desilo.

U slučaju da bude poveden prekršajni postupak i SNS i odgovorno lice u SNS-u budu oglašeni krivim zbog nezakonitog poklona, ne vidim drugo rešenje u zakonu osim da se oduzme i to sredstvo pribavljeno izvršenjem prekršaja“, rekao je Nenadić uz komentar da davanje ovih prostorija nije bilo dozvoljeno.

Osim odborničkog mesta, Jovanović je direktor kruševačke filijale Auto-moto saveza i vlasnik više preduzeća, između ostalog privatizovane Radio televizije Trstenik. Direktor je u dve firme koje se nalaze u vlasništvu Vladana Gašića, sina Bratislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Jovanović se nije javljao na telefonske pozive novinara Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), a na pitanja nije odgovorio ni SNS.

Božo Drašković, nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, smatra da se postavlja pitanje da li je Agencija primetila ili joj je promaklo da primeti da je prekoračen zakonski limit.

 „Plašim se da u ovoj zemlji važe različiti kriterijumi za onda kada si na vlasti i kada nisi na vlasti“, rekao je Drašković.

Pre poklona u Beogradu, u februaru 2016. godine Jovanović je predvodio konzorcijum od 20 građana koji je kupio 396 metara kvadratnih poslovnog prostora u Balkanskoj ulici u Kruševcu, da bi ih, samo dva meseca kasnije, ugovorom poklonili stranci. Poklon vredan nešto više od 13 miliona dinara namenjen je tamošnjem Gradskom odboru stranke.

Na pitanje novinara CINS-a da li je i kada pokrenula postupke u ova dva slučaja, Agencija za borbu protiv korupcije nije odgovorila.

Celu priču možete da pročitate na sajtu CINS-a.

Tekst je nastao u okviru projekta “Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24” koji je podržala Evropska unija. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost autora i ne predstavlja nužno stavove EU.