Bilten „rEUformator" je namenjen profesionalcima, državnim službenicima, studentima, novinarima, predstavnicima civilnog društva i građanima zainteresovanim za praćenje politika iz dva najvažnija poglavlja u procesu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

rEUformator - informator o poglavljima 23 i 24 - broj 7

Koalicija prEUgovor predstavlja sedmi broj biltena rEUformator, čiji je cilj da široj čitalačkoj publici približi proces priključivanja Srbije Evropskoj uniji, sa fokusom na pregovaračka poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda, bezbednost).

U ovom broju se bavimo izborima održanim u aprilu 2016. godine, sa posebnim osvrtom na finansiranje kampanje i povezanost izbornog procesa sa evropskim integracijama. REUformator donosi informacije o tome šta nas očekuje nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 krajem juna ove godine.

Analiziramo i Prednacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i predstavljamo trogodišnji izveštaj o pravosudnim procesima protiv osumnjičenih za koruptivna krivična dela.

U rubrici “Evropa” se bavimo time koliko je odluka građana Velike Britanije o članstvu u Evropskoj uniji povezana sa kvalitetom javnih usluga, kao i kako će nova ovlašćenja Evropola uticati na borbu protiv terorizma i sajberkriminala. Na kraju, informišemo vas o zaštiti žrtava trgovine ljudima u četiri zemlje regiona, kao i o kampanji Evropske mreže „Žene protiv nasilja”.

Ideja nam je da ovim biltenom predstavimo i aktivnosti organizacija građanskog društva, koje imaju veze sa poglavljima 23 i 24. O tome možete čitati u rubrikama Srbija analiza i Zanimljivosti. Nadamo se da će vam pripremljene teme biti korisne kako biste lakše razumeli pregovaračka poglavlja 23 i 24. Pozivamo vas da koaliciju prEUgovor pratite na društvenim mre­žama Tviter i Fejsbuk, gde nas možete obavestiti o čemu želite da čitate u narednim brojevima biltena rEUformator.

Bilten se objavljuje uz podršku Misije OEBS u Srbiji u okviru projekta „Podrška organizacijama civilnom društvu u praćenju reforme policije u Srbiji“, kao i Ambasade Kraljevine Norveške u okviru institucionalne podrške koaliciji prEUgovor. BCBP je isključivo odgovoran za iznete stavove koji nisu nužno stavovi OEBS niti norveške vlade.