Potrebno je podstaći uključivanje lokalnih zajednica u proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

U gradovima Srbije predstavljen prEUgovor izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24

Istraživači Beogradskog centra za bezbednosnu politiku predstavili su izveštaj koalicije prEUgovor na diskusionim forumima u Beogradu, Nišu i Požegi održanim tokom maja 2016. godine.

„Poglavlja 23 I 24 nisu važna samo za našu međunarodnu budućnost. To su mnogo više pitanja koja se tiču naših života i odgovora na pitanje - da li imamo profesionalnu javnu upravu, nekorumpiranu  i funkcionalnu policiju, pravosuđe koje je u stanju da nas zaštiti“, naglasila je istraživačica-pravnica BCBP Sofija Mandić.

Ona je dodala kako je u proteklih šest meseci učinjen određeni normativni pomak, dok i dalje veliki problem imamo sa primenom propisa, kao i sa uključivanjem zainteresovane javnosti u njihovu izradu.

Istraživač BCBP Bojan Elek se osvrnuo na još uvek nerešen slučaj rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici.

„Tada je učinjeno više krivičnih dela - od protivpravnog lišavanja slobode preko uništavanja tuđe imovine do zloupotrebe policije. Da je poglavlje 24 bilo otvoreno pre 2 meseca, incident u Savamali bi nas kandidovao da se to poglavlje blokira“, ocenio je Elek.

U gradovima Srbije predstavljen prEUgovor izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24
Sem predstavnika BCBP, o potrebi uključivanja lokalnih zajednica u proces pridruživanja EU govorili su i predstavnici lokalnih udruženja građana i medija. Oni su se usaglasili da se EU integracije često svode na tehnički i centralno vođen proces, kao i da je neophodno da se lokalne zajednice u njega što pre uključe. Međutim, preduslov tom uključivanju je viši stepen javnosti i dostupnosti informacija o pregovorima.

Kako bi ovako nešto bilo postignuto, lokalne zajednice u Nišu i Požegi će oformiti lokalne timove zainteresovane da učestvuju u procesu pregovora i na taj način, zajedničkim snagama, tražiti blagovremene informacije o tome šta vlasti trenutno preduzimaju u procesu pridruživanja.

Forume na kojima je predstavljen poslednji šestomesečni prEUgovor izveštaj je organizovala Beogradska otvorena škola u okviru projekta „Progovori o pregovorima“, koji teži da lokalnim zajednicama približi važnost pridruživanja EU za svakodnevni život.