Komentari koalicije prEUgovor na non-paper Evropske komisije o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24 za Srbiju

Nedavno objavljeni neformalni izveštaj (non-paper) Evropske komisije konstatuje ozbiljna kašnjenja u sprovođenju reformi u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24. Najistaknutiji primer su ustavni amandmani u oblasti pravosuđa. PrEUgovor pozdravlja to što je izražena zabrinutost zbog pretnji i napada na novinare i kritički naklonjene predstavnike pravosuđa. U dokumentu se ističe da su ključne oblasti u kojima nedostaje napredak sudska nezavisnost i odgovornost, sloboda izražavanja, sprečavanje korupcije i borba protiv organizovanog kriminala.

U ovom tekstu koalicija prEUgovor komentarisala je pojedine delove teksta u podoblastima u kojima organizacije članice imaju vrednu ekspertizu i prate dinamiku reformi. Struktura prati tekst non-paper-a, prikazuje komentare prEUgovor-a i izvode iz non-paper-a na koje se odno-se. Opšta napomena je da, iako dobro upućeni čitalac primećuje kritike u nekim oblastima, korišćene fraze često dovode do utiska da je situacija bolja nego što zapravo jeste, uglavnom se nabrajaju sprovedene aktivnosti bez procene njihovog kvaliteta ili zalaženja u dubinu problema čijem su rešavanju namenjene.

Komentare možete u celosti pročitati OVDE

O koaliciji prEUgovor:

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23 i 24. Misija prEUgovora je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na fejsbuku i tviteru.