Koalicija „prEUgovor" poslednjeg četvrtka u mesecu organizuje „CHATvrtak" - neformalni dijalog predstavnika države, organizacija civilnog društva, akademskih institucija, ambasada, međunarodnih organizacija, medija i ostale stručne javnosti zainteresovane za sprovođenje politika iz oblasti vladavine prava (Poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (Poglavlje 24).

Izazovi izbegličke i migrantske krize

Dogovor evropskih lidera o kriznom akcionom planu za zajedničko rešavanje poslova oko velikog priliva izbeglica preko Balkana i njegov uticaj na Srbiju biće glavne teme prvog „prEUgovor CHATvrtka", koji se održava 29. oktobra sa početkom u 16 časova u biblioteci Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (Đure Jakšića 6/5).

Uvodno izlaganje će održati izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević, a polazna pitanja za dublju diskusiju će biti:

  •  Da li je Srbija spremna da se nosi sa migrantskom krizom?
  • Koji su mogući scenariji Plana za upravljanje povećanim prilivom migranata?
  • Kakva je uloga Srbije kao dela zajedničkog evropskog odgovora na migransku krizu?
  • Na koji način EU može da pruži dodatnu pomoć Srbiji tokom migrantske krize?
  • Koje ključne izmene treba da sadrži novi Zakon o azilu?
  • Koja je uloga civilnog društva i nezavisnih državnih tela u rešavanju migrantske krize?

Diskusija će biti na srpskom jeziku, bez prevoda, i u skladu sa Četam Haus pravilom. Dozvoljeno je izveštavanje samo o sadržaju diskusije, ali bez citiranja učesnika diskusije i nije dozvoljeno snimanje kamerom, diktafonom, telefonom niti fotoaparatom.

Zbog ograničenog broja mesta, do 30 učesnika, prisustvo je neophodno potvrditi najkasnije do četvrtka 29. oktobra u 14 časova. Prijavu možete obaviti putem mejla na adresu[email protected] ili telefonskim pozivom na broj 011/3287-226.

Koalicija prEUgovor zadržava pravo da primljenu prijavu odbije u nedostatku slobodnih mesta i u slučaju da delokrug rada institucije/organizacije koja je poslala prijavu ne pokriva teme u okviru pomenutih pregovaračkih poglavlja.

Koaliciju prEUgovor čine:

Akcija protiv trgovine ljudima - ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23  i 24. Misija „prEUgovora” je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije.

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu.