Poslednjeg četvrtka u mesecu prEUgovor organizuje CHATvrtak - neformalni dijalog stručne javnosti zainteresovane za sprovođenje politika iz oblasti pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (Poglavlje 24).

Izrada i (ne)donošenje novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije

Koalicija prEUgovor vas poziva da prisustvujete petom po redu CHATvrtku koji će biti održan u Medija centru u četvrtak, 25. februara 2016. godine, sa početkom u 11 časova.

Glavna tema petog CHATvrtka biće kritički osvrt na proces (ne)usvajanja novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korpucije, kao i na ključne odredbe Nacrta ovog zakona. Iako je po Akcionom planu za sprovođenje antikorupcijske strategije izrada Nacrta zakona o Agenciji trebalo da bude završena još u septembru 2014, to se još uvek nije dogodilo.

Govornici na petom prEUgovor CHATvrtku će biti:

  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija, član Radne grupe za izradu zakona
  • Predstavnik/ca, Agencija za borbu protiv korupcije

Na petom prEUgovor CHATvrtku će se diskuskutovati o tome:

  • Kako je tekao proces izrade Nacrta zakona u okviru Radne grupe?
  • Koje odredbe novi Zakon mora da sadrži da bi omogućio efektivniji rad Agencije?
  • U kojoj meri su ispunjeni strateški planovi u oblasti borbe protiv korupcije?
  • Postoji li politička volja za borbu protiv korupcije u Srbiji?

Panel diskusija se održava neposredno nakon konferencije Transparentnosti Srbija na kojoj će biti predstavljen Alternativni izveštaj o sprovođenju Strategije za borbu protiv korupcije za 2015. godinu (oblasti političkih aktivnosti, javnih finansija, privatizacije i prevencije korupcije).

Diskusija će biti održana na srpskom jeziku, uz obezbeđen prevod na engleski. CHATvrtak se održava u skladu sa Četam haus pravilom - dozvoljeno je izveštavanje o sadržaju diskusije, ali bez citiranja učesnika diskusije. Nije dozvoljeno snimanje kamerom, diktafonom, ni fotoaparatom.

Zbog ograničenog broja mesta, molimo vas da potvrdite učešće najkasnije do srede, 24. febraura u 12 časova mejlom na [email protected].

Koalicija prEUgovor zadržava pravo da primljenu prijavu odbije u nedostatku slobodnih mesta i u slučaju da delokrug rada institucije/organizacije koja je poslala prijavu ne pokriva teme u okviru pomenutih pregovaračkih poglavlja.

Koaliciju prEUgovor čine:

Akcija protiv trgovine ljudima - ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23  i 24. Misija „prEUgovora” je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije.

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu.