Novi prEUgovor Alarm izveštaj: stanje vladavine prava u Srbiji

Koalicija prEUgovor predstaviće najnoviji Alarm - nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom u četvrtak, 24. oktobra 2019. od 11č u Medija centru (Terazije 3, Beograd).

U kontekstu novog saziva Evropskog parlamenta i formiranja nove Evropske komisije, posredovanja Evropskog parlamenta u dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji, kao i novih mehanizama EU za unapređenje vladavine prava u državama članicama, prEUgovor koalicija u novom Alarm izveštaju analizira domete reformi u oblasti vladavine prava u Srbiji u periodu od aprila do septembra tekuće godine.

Nalazi u prEUgovor Alarmu ukazuju na to da Srbija ne čini dovoljno da postigne dobre rezultate u ključnim oblastima. Nedostatak dijaloga u demokratskim institucijama, pre svega u Narodnoj skupštini, ali i medijima i društvu dovodi u pitanje smisao reformskih napora. Stoga glavno pitanje koje se postavlja na ovom događaju jeste šta treba uraditi ako se želi suštinski unaprediti vladavina prava, posebno uzevši u obzir nedostatak efekata dosadašnjih reformi o kojima prEUgovor izveštava.

Na konferenciji će govoriti:

  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
  • Vanja Macanović, Autonomni ženski centar
  • Saša Đorđević, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  • Diskusiju moderira: Sonja Stojanović Gajić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Molimo Vas da prisustvo konferenciji potvrdite najkasnije do srede 23. oktobra, elektronskom poštom na adresu [email protected] ili telefonom na broj 011/3287-226.

Odlazeća Evropska komisija je u izveštaju za Srbiju objavljenom krajem maja direktnije ukazala na nedostatke uverljivih rezultata u oblasti zaštite osnovnih prava, vladavine prava i demokratije u zemlji. Sledeći polugodišnji izveštaj Komisije o reformama u poglavljima 23 i 24 (tzv. non-paper) u Srbiji očekuje se u novembru. Vlada Srbije je u međuvremenu nastavila reviziju akcionih planova za ova dva poglavlja, sa ciljem da se ispune uslovi za članstvo do 2023. godine. U iščekivanju parlamentarnih izbora narednog proleća, u skupštinskoj proceduri nalaze se, između ostalog, i ustavni amandmani u oblasti pravosuđa, kao i najviši strateški akti u oblasti bezbednosti.

Konferencija je deo projekta „Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24“, koji finansira Evropska unija.

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, a koalicija objavljuje i rEUformator - tromesečni bilten posvećen dešavanjima u Srbiji i EU u oblastima koje pokrivaju ova dva poglavlja.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.