Ilustracija: Đorđe Matić

Ilustracija: Đorđe Matić

Više od 40 radnika  iz Srbije je ostalo bez posla u Danskoj, u julu 2017. godine, kada je firma za koju su radili izbačena iz projekta izgradnje mreže optičkih kablova. Kablove je postavljala danska firma TDC Group, koja se našla na udaru javnosti kada su mediji objavili da jedan od njenih podizvođača krši propise i radnicima ne isplaćuje zarađeni novac.

Sindikat je pokušao da pregovara sa predstavnicima podizvođača, ali pregovori nisu uspeli i firma Roaming Networks iz Kopenhagena je izbačena iz posla. Vlasnik ove firme je zapravo istoimena firma iz Beograda. Ona je deo mreže firmi koje obavljaju razne delatnosti i kojima je, posredno ili neposredno, vlasnik biznismen Nenad Kovač, u javnosti poznat pod nadimkom Neša Roming.

Drugi pokušaj da se problem reši pregovorima između sindikata i organizacije koja zastupa poslodavce takođe je završen neuspehom i ceo slučaj uskoro bi trebalo da se nađe pred Radnim sudom u Danskoj.

„Ovaj slučaj je trenutno u pripremi sa Nacionalnom konfederacijom sindikata. Pripremamo ga zajedno sa našim advokatima, iz sindikata električara i advokatima Konfederacije”, navodi za CINS Peter Koh Palsoj, šef odeljenja za komunikacije u Sindikatu električara Danske.

Problem je ispitivala i tamošnja policija, ali je istraga okončana jer, po proceni policije, ne bi dovela do kažnjavanja.

Deo radnika se vratio u Srbiju, dok je deo našao nove poslove, jer su bili članovi sindikata.

Poslovi Nenada Kovača i njegovih firmi povezani su u značajnom obimu sa državom, sa kojom je u proteklih deset godina potpisivao ugovore ukupne vrednosti oko 145 miliona evra.

Celu priču možete da pročitate na sajtu CINS-a.

Tekst je nastao u okviru projekta “Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24” koji je podržala Evropska unija. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost autora i ne predstavlja nužno stavove EU.