rEUformator - informator o poglavljima 23 i 24 - broj 5

Koalicija prEUgovor predstavlja peti broj biltena rEUformator, koji ima za cilj da široj čitalačkoj publici približi proces priključivanja Srbije Evropskoj uniji, sa fokusom na pregovaračka poglavlja 23 i 24, iz perspektive EU i Srbije.   

U svetlu izbegličko-migrantske krize koja ne jenjava, tema ovog broja je proces reforme sistema azila u Srbiji, koji se pre svega ogleda u usvajanju novog Zakona o azilu. Kako teku konsultacije oko Predloga zakona o azilu i koje novine se očekuju njegovim usvajanjem pročitajte u petom broju rEUformatora.

Pored ovoga, peti broj rEUformatora donosi i osvrt na (ne)usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je povučen iz procedure na osnovu incicijative predstavnika građanskog društva zbog niskog nivoa kvaliteta predloženih rešenja.

U okviru rubrike koja donosi vesti iz Evrope, bavimo se pregledom sadržaja novog Akcionog plana za borbu protiv finansiranja terorizma, kao i zaključcima sa drugog po redu sastanka Zajedničkog konsultativnog odbora Srbija-EU u okviru Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, čija glavna tema je bila stanje u Srbiji u oblasti vladavine prava.

Bilten „rEUformator" je namenjen profesionalcima, državnim službenicima, studentima, novi­narima, predstavnicima civilnog društva i građanima zainteresovanim za praćenje politika iz dva najvažnija poglav­lja u procesu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Nadamo se da će vam navedene teme biti korisne u razumevanju pre svega pregovaračkih poglavlja 23 i 24, a pozivamo vas i da koaliciju prEUgovor pratite na društvenim mrežama Twitter i Facebook, kako biste nas eventualno informisali o vašim potrebama, odnosno šta je to o čemu želite da čitate u narednim brojevima biltena rEUformator.

Bilten se objavljuje uz podršku Misije OEBS u Srbiji u okviru projekta „Podrška organizacijama civilnom društvu u praćenju reforme policije u Srbiji“, kao i Ambasade Kraljevine Norveške u okviru institucionalne podrške koaliciji prEUgovor. BCBP je isključivo odgovoran za iznete stavove koji nisu nužno stavovi OEBS niti norveške vlade.