Proces evropskih integracija i brzina kojom se Srbija kreće ka Evropskoj uniji je daleko su od očekivanog, a za to je odgovorno ponašanje vlasti i izbegavanje sprovođenja istinskih reformi, ocenjeno je na radionici koalicije PrEUgovor koja je održana 11. februara u Nišu.

prEUgovor u Nišu: Usporen proces evropskih integracija

Predstavnici PrEUgovora su na radionici upoznali predstavnike civilnog društva, medija i građane Niša sa procesom evropskih integracija u oblastima Poglavlja 23 i 24, reformama koje se sprovode, kao i njihovim efektima za građane Srbije, a o čemu članice koalicije redovno izveštavaju, pre svega u svojim Alarm izveštajima.

„Vlada Srbije se upinje da prikaže napredak u procesu evropskih integracija, ali ne i da proizvede efektivne rezultate, a samo to je u konačnici bitno i za građane i za Evropsku uniju“, poručila je Jelena Pejić Nikić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ona je navela da su vlasti tokom prošle godine sprovodile brojne kampanjske aktivnosti, uz isdtovremeno ignorisanje kritika i izbegavanje odgovornosti. „To sigurno ne doprinosi promenama na kojima radimo i kojima težimo“, poručila je Jelena Pejić Nikić.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija govorio je o ustavnim promenama i nedavno održanom referendumu, zakonima koji se menjaju a koji su u vezi sa izborima koji se očekuju u aprilu, kao i o borbi protiv korupcije, naročito od početka izbijanja pandemije.

„Najveći rizik koji donose ustavne promene jeste uvođenje imuniteta za članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, koji ne mogu da budu pozvani na odgovornost zbog svog glasanja, čak i ako uzmu mito da bi nekog sudiju ili tužioca izabrali ili razrešili“, rekao je Nenadić.

On je istakao da je, zato, od ključnog značaja da budući zakoni obezbede punu transparentnost rada VSS i VST, kako bi se predupredile eventualne zloupotrebe.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo ukazao je da novinari - istraživači, rade posao tužilaštva i da razotkrivaju i dokazuju zloupotrebe predstavnika vlasti. Zbog toga, kako je rekao, trpe različite pritiske i zastrašivanja.

„Ćutanje vlasti i odbijanje da dostavljaju informacije po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja je najveći problem za istraživačke novinare koji rade na razotkrivanju nezakonitih radnji i korupcije“, kazao je Čečen.

Prisutne građane je najviše zanimalo zbog čega vlasti ne sprovode zakone koje je donela, a koji bi mogli da doprinesu reformama, koji su efekti ustavnih promena i šta može da se očekuje u praksi, stanje u oblasti životne sredine i koliko mogu da budu uspešne građanske inicijative.

Radionica je deo projekta „PrEUgovor za vladavinu prava i EU integracije” čije sprovođenje je omogućio Balkanski fond za demokratiju, projekat Nemačkog Maršalovog fonda SAD, i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.