Ubrzane reforme koje Srbija sprovodi ne doprinose suštinskim promenama, već su se svele na puko ispunjavanje obaveza u procesu evropskih integracija, ocenjeno je na radionici koalicije PrEUgovor koja je održana 28. januara u Kragujevcu.

PrEUgovor u Kragujevcu: Reforme ne donose stvarne promene

Predstavnici PrEUgovora su na radionici upoznali predstavnike civilnog društva, medija i građane Kragujevca sa procesom evropskih integracija u oblastima Poglavlja 23 i 24, reformama koje se sprovode, kao i njihovim efektima za građane Srbije, a o čemu članice koalicije redovno izveštavaju, pre svega u svojim Alarm izveštajima.

„Proces evropskih integracija je postao cilj sam po sebi, umesto da se koristi za osmišljavanje i sprovođenje suštinskih reformi. U trci da se ispunjavaju obaveze iz procesa evropskih integracija, izgubio se osnovni cilj, a to su promene koje će doprineti boljitku“, poručila je Jelena Pejić Nikić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ona je navela da koalicija PrEUgovor prati šta država radi u procesu evropskih integracija, ali i da svojim konkretnim predlozima i preporukama nastoji da pomogne da taj proces bude što kvalitetniji i da dovede do stvarnih reformi. Takođe, koalicija alarmira domaću i međunarodnu javnost, kao i institucije u Briselu kada uoči da nešto nije urađeno kako bi trebalo, odnosno kada izostaju stvarne reforme.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija govorio je o ustavnim promenama i nedavno održanom referendumu, zakonima koji se menjaju a koji su u vezi sa izborima koji se očekuju u aprilu, kao i o borbi protiv korupcije, naročito od početka izbijanja pandemije.

„Od budućih zakona zavisi da li će biti koristi od ustavnih promena. Ključno je da se obezbedi puna javnost rada budućeg VSS i VST. Ako javnost ne bude obezbeđena, onda če rizici od korupcije biti veliki, naročito zbog toga što, na osnovu Ustava, članovi pravosudnih saveta ne mogu da odgovaraju za svoje odluke“, rekao je Nenadić.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo ukazao je na pritiske i zastrašivanja koja trpe istraživački novinari i težak put do dobijanja informacija, kao i o pričama kojima CINS prati procese koji se sprovode u Srbiji u oblasti evropskih integracija.

Kada je reč o istraživačkom novinarstvu, Čečen je istakao da je „razlika između pukog medijskog izveštavanja i dokazane istraživačke priče kao između kafanskog nadvikivanja i optužnog predloga“.

Prisutne građane je najviše zanimalo koliko će novi zakoni koji se donose nakon međustranačkog dijaloga zaista uticati na izbore koji se očekuju u aprilu, zatim medijska situacija na nivou lokalnih samouprava i sprovođenje novog Zakona i javnim nabavkama.

Radionica je deo projekta „PrEUgovor za vladavinu prava i EU integracije” čije sprovođenje je omogućio Balkanski fond za demokratiju, projekat Nemačkog Maršalovog fonda SAD, i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.