Reforme u oblasti vladavine prava će pojačati evropske integracije na Zapadnom Balkanu

Predstavnici ambasada Kraljevine Holandije iz zemalja Zapadnog Balkana predstavili su uvid u stanje vladavine prava regiona na osmom CHATvrtku održanom 26. maja 2016. godine u biblioteci BCBP.

Govornici na osmom CHATvrtku su bili:

  • Oni Jalink, projekat za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu
  • Zihrada Kongoli, Ambasada Kraljevine Holandije u Albaniji
  • Lara Obrenović, Ambasada Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini
  • Venera Ramaj, Ambasada Kraljevine Holandije na Kosovu
  • Gjakuš Kabaši, Ambasada Kraljevine Holandije u Makedoniji
  • Aleksandar Momirov, Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji i Crnoj Gori

Savetnici iz oblasti vladavine prava istakli su tokom skupa vrednost regionalne saradnje i kontruktivnog dijaloga civilnog društva i vlade u procesu jačanja valdavine prava u regionu.

Holandske ambasade od 2014. godine u Beogradu, Prištini, Sarajevu, Skoplju i Tirani nastoje da uključe savetnike kako bi razvili širu i opširniju perspektivu stanja vladavine prava u regionu.

Koaliciju prEUgovor čine:

Akcija protiv trgovine ljudima - ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484i Transparentnost Srbija (TS). 

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23  i 24. Misija prEUgovora je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije. 

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu.