Ko zna koji put do sada ponavlja se isti scenario - vlasti u Srbiji ignorišu upozorenja domaćih stručnjaka, organizacija, institucija u vezi sa (anti)korupcijskim problemima. A onda se takva upozorenja pojave i u izveštajima međunarodnih organizacija, postanu prepreka u evropskim intergracijama, razlog za loše ocene i loša rangiranja, piše članica koalicije prEUgovor Transparentnost Srbija.

Ovoga puta reč je o upozorenju da je u doba borbe protiv korona virusa neophodna (što) veća transparentnost u zdravstvenom sistemu i da je neophodno umanjiti korupcijske rizike. Transparentnost Srbija tražila je da se objave podaci o nabavci medicinske opreme i uputila inicijativu da se javnim učine podaci o donacijama za borbu protiv pandemije. Sada upozorenje o korupcijskim rizicima stiže i od antikorupcijskog mehanizma Saveta Evrope - organizacije GRECO (Grupa država Saveta Evrope protiv korupcije). Nema, međutim, mnogo razloga da verujemo da će ovo upozorenje zabrinuti naše vlasti. Naime, Srbija nije ispunila čak ni preporuke četvrtog kruga evaluacije, za šta je rok prvobitno bio kraj 2016, ali ni u naknadno postavljenim rokovima. 

Najnovije preporuke, odnosno smernice kreću upravo od javnih nabavki u zdravstvu u vreme borbe protiv virusa i ukazuju da zemlje članice moraju da usvoje odgovarajuće transparentne procedure za javne nabavke koje omogućavaju zdravu konkurenciju i sprečavaju korupciju. 

Mi, za to vreme, ne znamo kako je i koliko medicinske opreme do sada nabavljeno. Iako je jasno da su zbog specifičnosti situacije morale biti primenjene posebne procedure, nema razloga da do danas javnost ne zna gotovo ništa o trošenju novca u iznosima koji se, bar prema izjavama zvaničnika, mere u stotinama miliona evra.

Ministar zdravlja je u sredu, na direktno i jednostavno pitanje novinara BIRN-a o tome koliko je respiratora nabavljeno i koliko je za to plaćeno, odgovorio da se to ne može znati jer su „nabavke u toku”. To što nabavke nisu okončane znači samo da podaci koje bi ministar mogao dati u ovom trenutku neće biti i završni. S druge strane, nema razloga da se građanima već sada ne predoče podaci o tome koliko je nabavki već sprovedeno.

Inače, u preporukama GRECO, predsednik te organizacije Marin Mrčela upozorio je da se ne smeju potceniti rizici od korupcije u vreme kada se zemlje suočavaju sa nespornom vanrednom situacijom, koncentracija moći, ukidanje prava i sloboda, i dok se velike količine novca ubacuju u privredu da bi se ublažila kriza. Mrčela je istakao da „odluke koje donose centralne, regionalne i lokalne vlasti da bi se suočile sa pandemijom, moraju biti transparentne i podložne nadzoru i odgovornosti“, a „uzbunjivači u zdravstvenom sektoru moraju biti zaštićeni“. 

Predsednik GRECO je takođe podsetio da je transparentnost u javnom sektoru jedna od najvažnijih u sprečavanju korupcije. „Potreba za redovnim i pouzdanim informacijama javnih institucija jeste od presudnog značaja u vanrednoj situaciji. To se odnosi na širenje i rizike od pandemije kao takve, ali i na hitne mere koje su preduzete kao odgovor na pandemiju. Ne treba dozvoliti da korona virus ugrozi naše vrednosti i naše standarde, uključujući transparentnost i odgovornost. Digitalne informacione platforme poput portala za transparentnost su vredne alatke za sprečavanje korupcije i instrumenti za zaštitu vladavine prava“, naveo je predsednik GRECO. 

Tekst je izvorno objavljen na sajtu Transparentnost Srbija.