EU neće biti kompletna bez članstva Srbije i regiona

Koalicija prEUgovor održala je sastanak sa Ginter Krihbaumom, predsedavajućim Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga, kao i predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke i Saveznog Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke tokom studijske posete Berlinu 8. i 9. septembra 2016. godine.

Tokom sastanka sa predsedavajućim Odbora za evropske poslove Bundestaga Ginter Krihbaumom istaknuto je da je Nemačka veoma zainteresovana za dešavanja u Srbiji i na Balkanu i da prati sprovođenje reformi i ispunjavanje uslova za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Kao glavni cilj istaknuto je da građani imaju koristi od reformi u Srbiji, a ne da one ostanu samo na papiru. Kao prioritet su navedeni borba protiv korupcije na visokom nivo - političke korupcije, kao i dobar odnos sa susedima, uključujući i Kosovo. Istaknuto je da je potreban razvoj civilnog društva u celom regionu i uključivanje građana tj. organizacija civilnog društva u proces evrointegracija.

Za članstvo u EU je ključno sprovođenje reformi iz poglavlja 23 i 24

I na sastanku u Saveznom Ministarstvu unutrašnjih poslova je istaknuto da je od velikog interesa za Nemačku da Srbija uđe u EU, kao i da sve države kandidati moraju da budu spremne da po ulasku u EU budu na nivou država članica. Reforme predviđene u okviru poglavlja 23 i 24 su ocenjene kao veoma važna, a istaknuto je da će implementacija biti ključna i da će fokus biti na praćenju situacije na terenu.

EU neće biti kompletna bez članstva Srbije i regiona

Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke je istaknuto da Zapadni Balkan ima obećanje pristupanja EU iako je unutar Unije veliki zamor od proširenja. Ocenjeno je da EU neće biti kompletna bez članstva Srbije i regiona i da su poglavlja 23, 24 i 35 glavna za članstvo Srbije u EU. Sprovođenje reformi je glavni posao, a na tom putu će biti važno da postoji dijalog u javnosti.

 

Tokom boravka u Berlinu organizovana je i poseta medijima, tokom koje su predstavnici prEUgovora stekli bolji uvid u uredničku politiku i način funkcionisanja novinskih redakcija u Nemačkoj.

Delegaciju prEUgovora u Berlinu su činili predstavnici Grupe 484, Akcije protiv trgovine ljudima ASTRA, Autonomnog ženskog centar, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Centra za primenjene evropske studije i Transparentnosti Srbija, dok su se predstavnici Centra za istraživačko novinarstvo Srbije opredelili za studijsku posetu Amsterdamu.

Studijska poseta je organizovana u okviru projekta institucionalne podrške Ambasade Kraljevine Norveške koaliciji prEUgovor.