Protesti: Sud na strani policije, u zatvor i zbog psovke

Nakon protesta u Beogradu i Novom Sadu početkom jula, prekršajni sudovi su u ekspresnim postupcima doneli ukupno 43 osuđujuće presude. Skoro polovina ovih presuda doneta je na osnovu iskaza policajaca, dok iskaze građana sudije nisu smatrale istinitim. Kako pokazuje analiza CINS-a, člana prEUgovor koalicije, za slične slučajeve vređanja policajaca ili nošenja baklji jedni su kažnjavani minimalnim novčanim kaznama, a drugi zatvorom. Po kaznama su se istakla dvojica sudija beogradskog Prekršajnog suda koji su od ukupno 12 presuda u koje smo imali uvid, u čak devet izrekli kaznu zatvora.

Do sada poništeno sedam presuda

Prema podacima koje je Prekršajni apelacioni sud dostavio CINS-u, na prvostepene odluke prekršajnih sudova u Beogradu i Novom Sadu do sada je stiglo 13 žalbi.

Više od pola, odnosno sedam, rešeno je tako što je presuda ukinuta, dve žalbe su još uvek u toku, a u dva slučaja potvrđene su osuđujuće presude. Na presude se mogu žaliti i demonstranti i policija. CINS je analizirao 41 osuđujuću presudu, dok nam Prekršajni sud u Beogradu nije dostavio još dve koje su bile pred Apelacionim sudom.

Ukupno 82 prekršajna postupka vođena su od 8. do 15. jula i u Beogradu i Novom Sadu zbog vređanja i napada na policajce, uništavanja imovine i posedovanja baklji na protestima u ovim gradovima. Najveći broj privedenih je presudu dočekao istog ili sledećeg dana. Prema podacima koje je CINS dobio od prekršajnih sudova, do 15. jula donete su 43 osuđujuće presude i devet oslobađajućih. U toku je 30 postupaka.

Nešto manje od polovine osuđujućih presuda je doneto na osnovu izjave policajaca jer su sudije odlučile da pre veruju njima nego okrivljenima koji su negirali da su vređali policajce ili učestovali u neredima.

Sud je neke od odbrana okrivljenih ocenio kao neosnovane i smišljene unapred da bi se izbegla kazna, dok su tada iskazi policajaca bili „uverljivi, logični i nepristrasni”.

U jednoj takvoj presudi, kojom je osoba osuđena zato što je bacala kamenice i druge predmete na Gradsku kuću u Novom Sadu, policajac je izjavio da nije siguran šta je okrivljeni bacio, da li kamenicu ili flašu, ali da je bio u grupi ljudi koja je bacala. Nešto kasnije, tokom sučeljavanja sa okrivljenim policajac čak kaže:

„…Ja ne znam da li si ti bacio tu flašicu vode ka Gradskoj kući ili u kantu, video sam da si zamahnuo rukom i u toj situaciji sam te, nakon što sam te zapamtio, pratio dok se nisi izdvojio iz te mase”.

Međutim, sudija je navela da je policajac bio „jasan i uverljiv, siguran u ono što je video i nije menjao iskaz”.

Nekome zatvor, a nekome novčana kazna

Učesnici protesta koji su gonjeni pred Prekršajnim sudovima u Beogradu i Novom Sadu, uglavnom su odgovarali zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru. Tako su, recimo, za vređanje službenih lica po ovom zakonu predviđene novčane kazne od 50 do 150 hiljada dinara ili zatvorska kazna do 60 dana.

Zatvorskim kaznama je kažnjavao samo sud u prestonici pa je tako od devet takvih kazni, u koje je CINS imao uvid, sedam izrekao sudija Goran Milutinović, a dve Đuro Pavlica. Oni su presudili u ukupno 12 predmeta, od čega u dva slučaja novčanim kaznama i u jednom oslobađanjem. Ostalima je određen zatvor od 30 do 60 dana. Pavlicine i Milutinovićeve kolege iz Beograda su demonstrante osuđene za vređanje policajaca kažnjavale samo novčanim kaznama i to često u okviru zakonskog minimuma ili ispod toga.

Proteste početkom jula u Beogradu obeležile su i scene nasilja, velike količine suzavaca i brojna hapšenja, a kako je CINS pisao, neke od učesnika policija je tukla iako nisu izazivali nerede. Okrivljeni su u odbrani govorili i o nasilju policije prilikom hapšenja, ali se to nije uzimalo u obzir, niti su se o tome policajci izjašnjavali.

Pročitajte tekst u celosti na sajtu CINS-a.