Promenom načina na koji predstavljaju prisustvo stranaka u medijima tokom predizborne kampanje, Regulatorno telo za elektronske medije je stvorilo sliku da su SNS i Savez za Srbiju bili približno isto zastupljeni. U ukupno predizborno vreme ovo telo je ubrajalo različite vrste medija i aktere koje ranijih godina nije, pa umesto da vreme koje je SNS dobio bude deset puta veće od onog koje je dobio SZS, ono je samo nešto veće.

Završni izveštaj o medijskom izveštavanju tokom ovogodišnje predizborne kampanje objavljen je u ponedeljak na sajtu Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Prema tom izveštaju, u periodu od 4. do 15. marta i od 11. maja do 18. juna, udeo Srpske napredne stranke u programskim sadržajima (izuzev oglasnih poruka) je bio 10,6% (oko 68 sati), a opozicionog Saveza za Srbiju, koji je izbore bojkotovao, 8,1% (oko 52 sata).

Na osnovu ovoga bi se moglo zaključiti da su vlast i opozicija imale približno isto vremena u medijima koje je REM pratio tokom izbora.

Međutim, analiza Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da je razlika između vlasti i opozicije smanjena time što je ovo regulatorno telo izmenilo način predstavljanja podataka.

Tako su se, po prvi put od kada je rađen monitoring, u ukupno predizborno vreme računala i pojavljivanja analitičara u medijima, ali i predstavnika institucija koje sprovode izbore poput Republičke izborne komisije, istraživačkih medija, nevladinih organizacija i drugih koje je REM označio kao „ostale učesnike kampanje”.

Takođe, u ukupno vreme je, osim televizija sa nacionalnom frekvencijom i javnih servisa, računato i vreme kablovskih kanala N1, koji je informativni kanal, i Nove S. Koliko N1 i Nova S bitno menjaju sliku govori podatak da su, prema izveštaju, ove dve televizije ukupno emitovale oko 287 sati predizbornog programa, što je skoro polovina ukupno emitovanog programa na svih 12 medija koje je REM pratio. Predstavnici SNS-a, kako se u izveštaju navodi, odbili su da se pojave u nekim emisijama na N1 jer nisu želeli da učestvuju u dijalogu sa strankama koje bojkotuju izbore.

REM je u ukupno vreme računao i javne radio servise Radio Beograd 1 i Radio Novi Sad 1. Te dve radio stanice su se prvi put našle u REM-ovoj tabeli sa ukupnim vremenom, iako su bile deo monitoringa i 2014. godine, kao i 2016. u izveštaju o kojem je CINS već pisao.

Kada bi se, kao ranijih godina, u ukupno predizborno vreme računali samo nacionalni emiteri i javni servisi - prvi i drugi programi Radio televizije Srbije (RTS) i Radio televizije Vojvodine (RTV) - i kada se ne bi računalo vreme analitičara i onih koje REM označava kao druge učesnike kampanje, rezultat bi bio dosta drugačiji. Na osnovu ovakve računice, udeo Srpske napredne stranke (SNS) u predizbornom programu je bio 25,59% (više od 51 sata), a Saveza za Srbiju 2,34% (nešto manje od pet sati).

Predsednik Vučić, čije ime je nosila lista SNS-a, dominirao je ekranima u odnosu na druge funkcionere. Ukupno mu je posvećeno više od 169 sati programa, dok je listi SNS-a posvećeno skoro dva i po puta manje, oko 68 sati.

Pročitajte tekst u celosti na sajtu CINS-a.