Na loše ocene Vlada treba da reaguje rešavanjem uočenih problema

Koalicija prEUgovor pozdravlja interesovanje koje je Vlada Srbije pokazala za nalaze iz ALARM izveštaja, koji ova grupa organizacija civilnog društva već sedam godina objavljuje svakih šest meseci, prateći stanje u oblastima koje su vezane za poglavlje 23 (pravosuđe, borba protiv korupcije, osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) evropskih integracija. Smatramo da bi bilo izuzetno značajno, i daleko korisnije za reforme u Srbiji, kada bi pregovarački tim i Vlada razmatrali naše nalaze i predloge za rešavanje problema, onda kada ih objavimo u Srbiji, ne čekajući, kao u ovom slučaju, da oni prvo budu korišćeni kao izvor u drugim istraživanjima.

Vlada Srbije je uputila otvoreno pismo američkoj organizaciji Freedom House, u vezi sa njihovim novim izveštajem „Nacije u tranziciji“. Razlog za to je za nijansu slabiji skor na toj listi (sa 50 na 49 od 100 mogućih poena), usled čega je Srbija pala u nižu kategoriju („prelazni/hibridni režimi“ umesto „polukonsolidovana demokratija“). Taj pad je uzrokovan slabijom ocenom za kategoriju „korupcija“, gde Freedom House ocenjuje „percepciju korupcije u javnosti, poslovne interese donosilaca političkih odluka, zakone o objavljivanju finansijskih interesa i sukobu interesa i efikasnosti inicijativa za borbu protiv korupcije“.

Nalazi Freedom House koji se pozivaju na ALARM izveštaj koalicije prEUgovor iz septembra 2019 i reakcija Vlade su bili sledeći:

Freedom House navodi da se u prEUgovor ALARM izveštaju konstatuje određeni napredak po pitanju izmena zakona za borbu protiv korupcije, ali da nije ostvaren napredak u primeni postojećeg. To je bio povod da kabinet predsednice Vlade zaključi kako se u izveštaju prEUgovora „ne pominje zaostajanje ili nazadovanje u vezi sa korupcijom u Srbiji“. U reagovanju Vlade se, s druge strane, ne komentariše preostali deo izveštaja Freedom House koji se poziva na ALARM: „Nasuprot tome [odsustvo napretka u primeni zakona], postojeća Nacionalna antikorupcijska strategija je istekla 2018, a činjenica da nova nije doneta ni devet meseci potom, jasan je dokaz da borba protiv korupcije nije prioritet Vlade. [Alarm] Izveštaj takođe beleži brojne propuste da se usvoje propisi u vezi sa borbom protiv korupcije i da se preduzmu druge mere, što sve ukazuje na odsustvo političke volje da se ovaj problem reši“.

Ne ulazeći u metodologiju za izradu istraživanja Freedom House i ispravnost primene te metodologije prilikom davanja ocene za Srbiju u konkretnom slučaju, smatramo da bi Vlada trebalo da se osvrne na sve iznete nalaze i zaključke kada sprovodi ovakve analize. U svakom slučaju, daleko važnije od reagovanja na nepovoljne rezultate istraživanja i rangiranja zemalja bilo bi rešavanje konkretnih i nesumnjivih problema, na koja prEUgovor dosledno ukazuje godinama.

Sledeći ALARM izveštaj, za period od oktobra 2019. do aprila 2020, biće objavljen uskoro.