Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje podržava rad koalicije prEUgovor u cilju pospešivanja suštinskih reformi u oblasti vladavine prava u Srbiji. Projekat se sprovodi od decembra 2023. do juna 2024. godine.

Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje podržava prEUgovor u očuvanju ključnih reformi u fokusu evrointegracija

 

Ključna aktivnost Koalicije ostaje praćenje reformi u okviru integracija u Srbiji, i to u ključnim oblastima obuhvaćenim Klasterom 1. U maju 2024. godine prEUgovor će u okviru projekta objaviti novi, 22. po redi Alarm izveštaj. U fokusu Izveštaja su politički kriterijumi funkcionisanja demokratskih institucija, te pravosuđe i osnovna prava, borba protiv korupcije (Poglavlje 23) i migracije, borba protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima, ekstremizma i terorizma (Poglavlje 24).

Pored toga, prEUgovor će putem brzih reakcija nastaviti da alarmira domaću i međunarodnu javnost o lošim praksama i nazadnim zakonskim rešenjima. kako bi privukla širu publiku, Koalicija će koristiti inforgrafike kao atraktivnu vizualizaciju stanja i ključnih problema u određenim oblastima. 

 

Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje podržava prEUgovor u očuvanju ključnih reformi u fokusu evrointegracija

Ovaj projekat finansira Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije. Sadržaji objavljeni u okviru projekta predstavljaju stavove njihovih autora i ni na koji način ne predstavljaju stav Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje.

 

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pristupanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u Klasteru 1.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtufejsbuku i tviteru.