Stanje vladavine prava i položaj nezavisnih državnih institucija, prava žena i rodna ravnopravnost, zaštita prava žrtava i politika migracija i azila, glavne su teme konferencije koju BCBP organizuje zajedno sa partnerima iz koalicije prEUgovor.

Koalicija prEUgovor predstavlja izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24

Koalicija „prEUgovor“ će 4. juna u 11 sati na konferenciji u Medija centru predstaviti nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika iz oblasta pravosuđa i osnovnih ljudskih prava (poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (poglavlje 24).

Pored pregleda stanja u ključnim poglavljima pregovora sa EU, na skupu će biti predložene i preporuke Vladi Srbije za efikasnije sprovođenje neophodnih reformi.

Na konferenciji će govoriti:

Predrag Petrović, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Na koji način je u Srbiji ugrožena vladavina prava, sa posebnim osvrtom na nezavisne državne institucije i novi Zakon o policiji?

Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar

U kojoj meri se u Srbiji poštuje rodna ravnopravnosti i kako sprečiti nasilje nad ženama?

Ivana Radović, ASTRA - akcija protiv trgovine ljudima

Kakav je položaj žrtava u sudskom postupku?

Miroslava Jelačić, Grupa 484

Kako rešavati problem migracija uz nepostojanje koherentnog strateškog okvira za ovu oblast?

Moderator: Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Zbog kapaciteta sale molimo Vas da prijavite učešće na skupu mejlom na adresu [email protected]

Koaliciju „prEUgovor” čine:

Akcija protiv trgovine ljudima - ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Koalicija „prEUgovor” je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23  i 24. Misija „prEUgovora” je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije.

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu.