Izbeglička kriza, unapređenje rada policije i borba protiv korupcije i trgovine ljudima glavne su teme o kojima će se diskutovati na konferenciji koalicije prEUgovor.

Predstavljanje prEUgovor izveštaja o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24

Koalicija prEUgovor će 30. novembra u 10:30 sati u Medija centru predstaviti nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pravosuđa i osnovnih ljudskih prava (poglavlje 23) i slobode, bezbednosti i pravde (poglavlje 24).

Pored pregleda stanja u ključnim poglavljima pregovora sa EU, na skupu će biti predložene i preporuke Vladi Srbije za efikasnije sprovođenje neophodnih reformi. Posebna pažnja će biti posvećena akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, izveštaju Evropske komisije i Briselskom dijalogu.

Predstavnici koalicije prEUgovor će na konferenciji govoriti o sledećim temama:

1. Izbeglička kriza - razvoj situacije na terenu, šta EU preduzima po ovom pitanju i kakva je uloga Srbije.

• Gordana Grujičić, Grupa 484

2. Borba protiv korupcije - na čemu EU insistira, a šta je ostalo izvan fokusa.

• Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija

3. Unapređenje rada policije - novi Zakon o policiji i dalja reforma policije.

• Sonja Stojanović Gajić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

4. Borba protiv trgovine ljudima - prevencija i suzbijanje trgovine ljudima i položaj žrtava u Srbiji.

• Ivana Radović, Akcija protiv trgovine ljudima - Astra

Moderator: Milan Aleksić, Centar za primenjene evropske studije

O koaliciji prEUgovor 

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23 (pravosuđe i osnovna ljudska prava) i 24 (sloboda, bezbednost, pravda).

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA-Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu.

Izradu izveštaja i organizaciju konferencije podržala je Vlade Kraljevine Norveške u okviru institucionalne podrške koaliciji prEUgovor. Gledišta i analiza koji su izneti u ovoj publikaciji pripadaju autorima i ne odražavaju nužno gledišta Vlade Norveške ili bilo koje druge povezane organizacije.