Nakon dva CHATvrtka na teme migrantske krize i položaja žrtava trgovine ljudima u sudskom postupku u Srbiji, koalicija prEUgovor organizuje novi neformalni skup s ciljem da informiše stručnu javnost i podstakne dublju diskusiju na najznačajnije teme u okviru poglavlja 23 i 24.

Policijska saradnja: dok Beograd i Priština pregovaraju, kriminalci profitiraju

Koalicija prEUgovor vas poziva da prisustvujete CHATvrtku - panel diskusiji koja će biti održana u četvrtak, 17. decembra 2015. godine, sa početkom u 16 časova u biblioteci Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ul. Đure Jakšića br. 6/5.

Tema trećeg CHATvrtka biće stanje u oblasti policijske saradnje između Srbije i Kosova, kao i nemogućnost efikasnog suzbijanja organizovanog kriminala usled nedovoljnog napretka u ovoj oblasti.

 

U okviru Poglavlja 24 pristupnih pregovora Srbije i EU, Izveštaj sa skrininga za ovu oblast navodi da Srbija mora da uspostavi isti nivo policijske saradnje sa Kosovom kao i sa bilo kojom drugom susednom zemljom.

Trenutno dostupna verzija Akcionog plana za poglavlje 24 ne navodi konkretne mere u cilju ispunjavanja ove preporuke, a očekuje se da ova tema bude pokrivena u procesu dijaloga Beograda i Prištine u okviru pregovaračke platforme za Poglavlje 35.

Međutim, dok Beograd i Priština pregovaraju, organizovane kriminalne grupe nesmetano sarađuju jer efikasni mehanizmi za suzbijanje njihovih aktivnosti ne postoje.

Dodatno, uz normalizaciju odnosa sa Kosovom, borba protiv organizovanog kriminala je jedan od prioriteta za Srbiju u okviru pregovora o članstvu u EU, te je neophodo što pre uspostaviti efikasne mehanizme za njegovo suzbijanje.

Govornici na trećem CHATvrtku će biti:

  • Bojan Elek, istraživač BCBP
  • Anđela Milivojević, novinarka CINS

Diskusija će biti na srpskom jeziku, bez prevoda, i u skladu sa Četam haus pravilom. Dozvoljeno je izveštavanje o sadržaju diskusije, ali bez citiranja učesnika diskusije. Nije dozvoljeno snimanje kamerom, diktafonom, telefonom niti fotoaparatom.

Zbog ograničenog broja mesta, do 30 učesnika, najljubaznije vas molimo da potvrdite učešće mejlom [email protected]  ili telefonom 011/3287-226 kako bismo vam sačuvali mesto.

Koalicija prEUgovor zadržava pravo da primljenu prijavu odbije u nedostatku slobodnih mesta i u slučaju da delokrug rada institucije/organizacije koja je poslala prijavu ne pokriva teme u okviru pomenutih pregovaračkih poglavlja.

Koaliciju prEUgovor čine:

Akcija protiv trgovine ljudima - ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23  i 24. Misija „prEUgovora” je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije.

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu.