U kojoj meri su prava građana ograničena novim zakonskim rešenjima, da li su pojedine odredbe ovih zakona diskriminatorne prema posebno osetljivim grupama i garantuju li prava u skladu sa ratifikovanim međunarodnim instrumentima - glavne su teme četvrtog CHATvrtka.

Šta građanima donose novi zakoni o policiji, javnom okupljanju i javnom redu i miru

Koalicija prEUgovor vas poziva da prisustvujete CHATvrtku, panel diskusiji koja će biti održana u prostorijama Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (Đure Jakšića 6/5), u četvrtak, 28. januara 2016. godine, sa početkom u 16 časova.

Tema skupa će biti kritički osvrt na nacrte Zakona o policijiZakona o javnom redu i miru i Zakona o javnom okupljanju, koji su se u januaru našli na dnevnom redu Narodne Skupštine Republike Srbije.

Ovi zakoni u velikoj meri utiču na građanske i političke slobode, ljudska prava, te bezbednost građana i građanki Srbije, a njihovi nacrti su u toku prethodne godine, u manjoj ili većoj meri, bili predmet konsultacija i kritika od strane građanskog društva. Kako ovi zakoni regulišu oblasti koje imaju potencijala da u velikoj meri ograniče prava građana i građanki, bitno je da se povede diskusija kako o njihovom odredbama, tako i o načinu na koji su pisani, dopunjavani i usvajani.

Teme četvrtog CHATvrtka će biti:

  • Kako je tekao proces javnih rasprava oko nacrta ovih zakona?
  • Kakve izmene novi Zakon o policiji uvodi u kontekstu reforme MUP-a i kakve su pretpostavke otklanjanja uticaja politike iz operativnog rada policije?
  • U kojoj meri je sloboda okupljanja ograničena novim Zakonom o javnom okupljanju?
  • Da li su pojedine odredbe nacrta ovih zakona diskriminatorne prema posebno osetljivim grupama i garantuju li prava u skladu sa ratifikovanim međunarodnim instrumentima?

Govornici na četvrtom CHATvrtku će biti:

  • Sonja Stojanović Gajić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  • Vanja Macanović, Autonomni ženski centar
  • Katarina Golubović, Yucom - Komitet pravnika za ljudska prava

Moderator: Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Diskusija će biti na srpskom jeziku, bez prevoda, i u skladu sa Četam haus pravilom. Dozvoljeno je izveštavanje o sadržaju diskusije, ali bez citiranja učesnika diskusije. Nije dozvoljeno snimanje kamerom, diktafonom, telefonom niti fotoaparatom.

Zbog ograničenog broja mesta, do 30 učesnika, najljubaznije vas molimo da potvrdite učešće mejlom [email protected]  ili telefonom 011/3287-226 kako bismo vam sačuvali mesto.

Koalicija prEUgovor zadržava pravo da primljenu prijavu odbije u nedostatku slobodnih mesta i u slučaju da delokrug rada institucije/organizacije koja je poslala prijavu ne pokriva teme u okviru pomenutih pregovaračkih poglavlja.

Realizaciju projekta finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu (www.norveska.org.rs)

Koaliciju prEUgovor čine:

Akcija protiv trgovine ljudima - ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23  i 24. Misija „prEUgovora” je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije.

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu.