Koalicija prEUgovor poziva vas da učestvujete u radionici o aktuelnim problemima u primeni mera iz akcionih planova za poglavlja 23 i 24 koja će se održati u ponedeljak, 18. aprila sa početkom u 11 časova u Medija centru (Terazije 3) u Beogradu.

Ljudska prava i demokratski procesi u Srbiji – izbori, protesti, referendum i narodna inicijativa

Prethodnih šest meseci građani Srbije koristili su svoja osnovna prava da učestvuju u demokratskom životu zemlje na više načina - na masovnim ekološkim i drugim protestima, na ustavnom referendumu i opštim izborima, kao i u narodnoj inicijativi. Cilj radionice je da se sagleda u kojoj meri je došlo do povrede osnovnih prava u ovom periodu i kako se to odražava na kvalitet demokratskih procesa u Srbiji. Na radionici će se razmatrati i kako su nedavne zakonske izmene u ovim oblastima uticale na ostvarivanje ciljeva postavljenih u Akcionom planu za Poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava) evropskih integracija Srbije.

Agenda radionice:

11.00-11.10 - Uvodna reč - o ciljevima radionice i načinu rada

  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija

11.10-12.00 - Ljudska prava i demokratski procesi u Srbiji

Uvodničari:

  • Ljudska prava i izborni proces, Predrag Voštinić, Lokalni front 
  • Sloboda udruživanja i okupljanja, Milan Filipović, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM
  • Pravo na referendum i narodnu inicijativu, Bojana Selaković, Građanske inicijative

12.00-12.30 - Diskusija

Radionicu će moderirati Ljubica Gojgić, novinarka.

Nakon uvodnih izlaganja, otvoren je prostor za diskusiju učesnika radionice iz državnih organa, drugih institucija, organizacija civilnog društva i medija.

Rasprava će se voditi na srpskom jeziku. Prevod nije obezbeđen.

Molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite putem mejla na [email protected] najdalje do petka, 15. aprila do kraja radnog dana.

Radionica je deo projekta „PrEUgovor za vladavinu prava i EU integracije” čije sprovođenje je omogućio Balkanski fond za demokratiju, projekat Nemačkog Maršalovog fonda SAD, i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.