Koalicija PrEUgovor vas poziva da učestvujete u radionici o aktuelnim problemima u primeni mera iz Akcionih planova za poglavlja 23 i 24, koja će se održati u petak, 11. februara 2022. godine sa početkom u 11 časova u New City hotelu, ul. Vožda Karađorđa 12 u Nišu.

Evropske integracije Srbije između aktivnosti i rezultata

Cilj radionice je upoznavanje sa kvalitetom aktuelnih i najavljenih reformi koje se sprovode u oblastima Poglavlja 23 i 24 (pravosuđe, borba protiv korupcije, ljudska prava, bezbednost) i njihovim efektima za građane Srbije. Koalicija prEUgovor redovno prati stanje u ovim oblastima i nalaze objavljuje dva puta godišnje u svojim Alarm izveštajima.

Radionica će biti prilika da se prEUgovor kroz dijalog sa nevladinim organizacijama i medijima iz Niša upozna sa primenom zakona i problemima u ovom delu Srbije. Zbog aktuelnosti tih tema posebnu pažnju ćemo posvetiti pitanju izmena Ustava Republike Srbije, izmenama zakona koji su od značaja za predstojeće izbore, borbi protiv korupcije i stanju u medijima.

O ovim temama govore:

  • Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
  • Branko Čečen, Centar za istraživačko novinarstvo CINS

Diskusiju moderira: dr Vesna Crnogorac

O prEUgovoru:

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pristupanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtufejsbuku i tviteru.

Radionica je deo projekta „PrEUgovor za vladavinu prava i EU integracije” čije sprovođenje je omogućio Balkanski fond za demokratiju, projekat Nemačkog Maršalovog fonda SAD, i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.