Koalicija prEUgovor, u četvrtak, 18. novembra sa početkom u 11 časova, predstavlja najnoviji Alarm - nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u klasteru 1 (Osnove), sa fokusom na političkim kriterijumima i poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Onlajn predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

U izveštajnom periodu, od maja do oktobra meseca 2021. godine, u Srbiji je ubrzanim tempom nastavljeno sprovođenje formalnih aktivnosti u pojedinim oblastima iz klastera 1, a naročito u vezi sa ustavnim izmenama u oblasti pravosuđa. Razlog tome nisu samo kašnjenja i ispunjenje revidiranih rokova već i vanredni parlamentarni i redovni predsednički izbori najavljeni za proleće 2022. godine, kao i želja da se novi klasteri u pristupnim pregovorima najzad otvore nakon dve godine zastoja. Nadoknađivanje izgubljenog vremena reformama u poslednji čas nije pogodno za demokratske procese.

Dok je u oblasti migracija Srbija pohvaljena u godišnjem izveštaju Evropske komisije, borba protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala pokazala je slabije rezultate, uprkos proglašenom „ratu protiv mafije”. Dva dijaloga o izbornim uslovima proizvela su neadekvatna, čak i nezakonita rešenja. Osim izbornih, i referendumska pravila kroje se hitno u poslednji čas. Povučeni Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima pokazao je zabrinjavajuću viziju reforme policije.

Ove teme biće u fokusu konferencije, na kojoj će govoriti:

  • Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštaja
  • Vladimir Petronijević, Grupa 484
  • Zlatko Minić, Transparentnost Srbija
  • Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Diskusiju moderira: Vesna Radojević, novinarka KRIK-a

Radni jezik konferencije je srpski. Simultani prevod na engleski jezik biće obezbeđen.

Prisustvo konferenciji potvrdite OVDE. Nakon potvrde prisustva, Zoom link ka događaju i uputstvo kako da mu pristupite biće Vam prosleđem putem mejla. 

Konferencija je deo dva projekta koje sprovodi koalicija prEUgovor: 

„PrEUgovor za vladavinu prava i EU integracije“ čije su sprovođenje omogućili Balkanski fond za demokratiju, projekat Nemačkog Maršalovog fonda SAD i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništava za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti“ koji finansira Evropska unija.

Onlajn predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji