Onlajn predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji
Onlajn predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

Koalicija prEUgovor, u utorak 18. maja sa početkom u 11 časova, predstavlja najnoviji Alarm - nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u pogledu političkih kriterijuma i sprovođenja politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Period od novembra 2020. do aprila 2021. godine obeležile su ubrzane aktivnosti novoformirane vlade i parlamenta na nadoknađivanju izgubljene godine u procesu evropskih integracija Srbije. Pre tačno šest meseci koalicija prEUgovor je konstatovala da u ključnim oblastima, od kojih zavisi napredak Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, nije učinjeno gotovo ništa. Srbija nije uspela da otvori nijedno novo pregovaračko poglavlje od 2019. godine, dok u različitim međunarodnim izveštajima dobija sve izraženije kritike usled nedostatka reformi. Savet EU odobrio je primenu nove metodologije proširenja na pristupne pregovore Srbije, ubrzo se očekuje njena dalja razrada, a Srbija je svoj pregovarački tim prilagodila novoj strukturi zasnovanoj na klasterima (grupisanim poglavljima). Funkcionisanje demokratskih institucija i poglavlja 23 i 24, koje prati koalicija prEUgovor, sada su objedinjeni u prvom klasteru pod nazivom „Osnove”.

U fokusu konferencije biće ponovo borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, zabrana diskriminacije i rodna ravnopravnost, te borba protiv trgovine ljudima. Nakon zabrinjavajućih nalaza prošle godine, brojne aktivnosti preduzete su u ovim oblastima. Ponovo se pred očima javnosti vodi „rat protiv mafije“, izrađuje se niz novih zakona i strategija, a povremene afere bacaju svetlost na dubinu problema koji se na površini tek naziru.

Da li je intenziviranim naporima vlasti napravljen suštinski zaokret u dosadašnjem pristupu reformama, zasnovanom na ispunjenju forme bez brige o suštini, kakvi rezultati su zaista postignuti ili očekivani, pitanja su na koje će odgovoriti sledeći panelisti:

  • Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštaja
  • Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija
  • Vanja Macanović, Autonomni ženski centar
  • Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  • Jasmina Krunić, ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima

Diskusiju moderira: Danica Vučenić, novinarka

Radni jezik konferencije je srpski. Simultani prevod na engleski jezik biće obezbeđen.

Prisustvo konferenciji potvrdite ovde. Nakon potvrde prisustva, Zoom link ka događaju i uputstvo kako da mu pristupite biće Vam prosleđem putem mejla. 

 

Konferencija je deo dva projekta koje sprovodi koalicija prEUgovor: 

„PrEUgovor za vladavinu prava i EU integracije“ čije sprovođenje je omogućio Balkanski fond za demokratiju, program Nemačkog Maršalovog fonda SAD i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništava za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti“ koji finansira Evropska unija.