Onlajn predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji

Koalicija prEUgovor predstavlja najnoviji Alarm - nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u pogledu političkih kriterijuma i sprovođenja politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Predstavljanje će se održatu u utorak, 17. novembra sa početkom u 11 časova onlajn, putem platforme Zoom.

Nalazi u izveštaju ukazuju da u većini oblasti nije bilo napretka u periodu od maja do oktobra 2020. Zbog izostanka reformi u oblasti vladavine prava Srbija u 2020. godini nije otvorila nijedno novo pregovaračko poglavlje. Srbija još uvek nema šefa Pregovaračkog tima, niti je zvanično potvrđena odluka o prihvatanju nove metodologije pristupanja. Usvajanje revidiranih akcionih planova za poglavlja 23 i 24  u julu i formiranje Vlade krajem oktobra trebalo bi da odmrznu proces izmene Ustava i pokrenu dalje reformske zahvate.

Izveštajni period obeležili su opšti izbori, u kojima je dominirala funkcionerska kampanja čiji je glavni akter bio predsednik Srbije, i policijska brutalnost tokom protesta protiv zvaničnog upravljanja epidemijom. Borba protiv organizovanog kriminala najavljena je kao jedan od prioriteta nove Vlade, te je pravi trenutak da se sagleda šta je do sada urađeno u ovoj oblasti. Na polju borbe protiv korupcije nastavljaju se problematične prakse. Zabrinjavajući trendovi uočeni su u oblasti trgovine ljudima i borbe protiv nasilja nad ženama, dok je odgovor nadležnih organa nezadovoljavajući.

Na konferenciji će o ovim temama govoriti:

  • Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, urednica izveštaja
  • Zlata Đorđević, Transparentnost Srbija
  • Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar
  • Jasmina Krunić, ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima
  • Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Diskusiju moderira: Danica Vučenić, novinarka

Radni jezik konferencije je srpski. Prevod na engleski jezik neće biti obezbeđen.

Molimo Vas da prisustvo konferenciji potvrdite najkasnije do ponedeljka 16. novembra do kraja radnog dana, elektronskom poštom na adresu [email protected]. Nakon potvrde prisustva, mejlom ćemo Vam proslediti Zoom link ka događaju i uputstvo kako da mu pristupite. 

Konferencija je deo projekta „prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24“, koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu.

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtufejsbuku i tviteru.