Da li su efekti reformi u poglavljima 23 i 24 vidljiviji na terenu?

Koalicija prEUgovor organizuje predstavljanje publikacije „Institucionalni barometar 2.0“, druge po redu nezavisne procene efektivnosti institucija u sprovođenju politika iz oblasti obuhvaćenih poglavljima 23 i 24 u sredu, 11. decembra od 11 časova u Medija centru.

Ovo je drugo izdanje Institucionalnog barometra, koji predstavlja pionirski pokušaj koalicije prEUgovor da prati merljive efekte reformi u procesu evropskih integracija Republike Srbije na terenu. Na konferenciji će autori predstaviti rezultate istraživanja i o njima diskutovati sa predstavnicima analiziranih institucija.

U Institucionalnom barometru analiziran je rad sledećih institucija: Agencije za borbu protiv korupcije; Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova; Komesarijata za izbeglice i migracije; Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima; Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Rad institucija koje imaju nadležnosti u oblastima iz poglavlja 23 i 24 analiziran je kroz primenu jedinstvene metodologije za procenu efektivnosti tri dimenzije institucionalnog funkcionisanja: interne efikasnosti, institucionalne povezanosti i legitimnosti institucije.

Agenda

Poglavlje 23

Agencija za borbu protiv korupcije, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Govore:

  • Zlata Đorđević, Transparentnost Srbija
  • Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar
  • Dušan Šabić, Fondacija za otvoreno društvo
  • Marinko Radić, kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
  • Relja Pantić, kancelarija Poverenice za zaštitu ravnopravnosti

Poglavlje 24

Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, Komesarijat za izbeglice i raseljena lica, Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima

Govore:

  • Saša Đorđević, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  • Gordana Grujičić, Grupa 484
  • Jasmina Krunić, ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima
  • Jelena Šurlan, Komesarijat za izbeglice i migracije

Moderatorka: Jelena Pejić Nikić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Molimo Vas da prisustvo konferenciji potvrdite najkasnije do utorka 10. decembra do kraja radnog dana, imejlom na adresu [email protected] ili telefonom na broj 011/3287-226. Prevod na engleski će biti obezbeđen.

 

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, a koalicija objavljuje i rEUformator - mesečni bilten posvećen dešavanjima u Srbiji i EU u oblastima koje pokrivaju ova dva poglavlja.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtufejsbuku i tviteru.