Koalicija prEUgovor organizuje 7. decembra 2018. od 11h u Medija centru (Terazije 3, Beograd) predstavljanje publikacije „Institucionalni barometar", prve nezavisne procene efikasnosti institucija u sprovođenju politika iz oblasti obuhvaćenih poglavljima 23 i 24.

Institucionalni barometar – koliko se efekti reformi u oblastima iz poglavlja 23 i 24 vide na terenu

Rad institucija koje imaju nadležnosti u oblastima iz poglavlja 23 i 24 analiziran je kroz primenu jedinstvene metodologije za procenu efektivnosti tri dimenzije institucionalnog funkcionisanja: interne efikasnosti, institucionalne povezanosti i legitimnosti institucije.

Uvodno obraćanje će održati šef operacija Sekcije I u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikolas Bizel i urednik Institucionalnog barometra Dušan Šabić iz Fondacije za otvoreno društvo.

Diskusija tokom konferencije će biti podeljenja u dva dela. Tokom prvog panela će biti analizirani nalazi o efektima rada Agencije za borbu protiv korupcije, Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Na prvom panelu će govoriti:

  • Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti
  • Slavoljupka Pavlović, kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
  • Dušan Šabić, Fondacija za otvoreno društvo
  • Zlata Đorđević, Transparentnost Srbija
  • Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar

Tokom drugog panela će biti analiziran rad Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova, Komesarijata za izbeglice i migracije i Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Na drugom panelu će govoriti:

  • Marina Ćakić, Komesarijat za izbeglice i raseljena lica
  • Aleksandra Ljubojević, direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima
  • Saša Đorđević, Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  • Gordana Grujičić, Grupa 484
  • Ivana Radović, ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima

Diskusiju moderira: Bojan Elek, Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Molimo vas da prisustvo konferenciji potvrdite najkasnije do četvrtka 6. decembra, imejlom na adresu [email protected] ili telefonom na broj 011/3287-226. Prevod na engleski će biti obezbeđen.

Konferencija je deo projekta „Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24“, koji finansira Evropska unija.

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Glavni proizvod prEUgovora je polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, a koalicija objavljuje i rEUformator - mesečni bilten posvećen dešavanjima u Srbiji i EU u oblastima koje pokrivaju ova dva poglavlja.

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, fejsbuku i tviteru.