Šta treba da se promeni u pristupu reformama u poglavljima 23 i 24 nakon objavljivanja Strategije proširenja?

Koalicija prEUgovor predstaviće najnoviji nezavisni izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 i 24 evrointegracija,​ kao i ocenu pristupa Vlade Srbije i Evropske unije reformama u oblasti vladavine prava.

Konferencija će biti održana ​13. aprila 2018. godine, s početkom u 12 časova, u Medija centru (Terazije 3, prvi sprat) u Beogradu.

Nakon objavljivanja nove EU Strategije proširenja na Zapadni Balkan, koja je najavila moguć datum članstva Srbije u EU i niz novih inicijativa za unapređenje vladavine prava i bezbednosti u regionu, a neposredno pre nego što će Evropska komisija objaviti Izveštaj o Srbiji, koalicija prEUgovor predstavlja preporuke za dalje reforme u ključnim oblastima vladavine prava. Predlozi koalicije prEUgovor zasnovani su na uvidima stečenim kroz praćenje reformi u oblastima pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i pravde, slobode i bezbednosti (Poglavlje 24).

Pored toga, Vlada Srbije je usvojila novi plan usaglašavanja zakonodavstva sa EU i najavila reviziju akcionih planova za poglavlja 23 i 24. Glavno pitanje koje koalicija prEUgovor postavlja na ovom događaju jeste da li će predložene izmene suštinski unaprediti vladavinu prava ili je potrebno postojeći pristup pregovorima u ovoj oblasti dopuniti.

Na skupu će govoriti:

  • Sonja Stojanović Gajić, Beogradski centar za bezbednosnu politiku - kako primeniti novine iz Strategije proširenja za suštinsko unapređenje vladavine prava
  • Zlatko Minić, Transparentnost Srbija - borba protiv korupcije i reforma pravosuđa
  • Branko Čečen, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije - prostor za javnu raspravu u medijima
  • Miroslava Jelačić-Kojić, Grupa 484 - ključna nova zakonska rešenja u oblasti migracija (Zakon o azilu, Zakon o strancima)
  • Tanja Ignjatović, Autonomni ženski centar - rodna ravnopravnost

Diskusiju moderira: Milan Aleksić, Centar za primenjene evropske studije

 

Molimo vas da prisustvo konferenciji potvrdite najkasnije do četrvtka 12. aprila, imejlom na adresu [email protected] ili telefonom na broj 011/3287-226.

 

Konferencija je deo projekta „Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24“, koji finansira Evropska unija. Organizaciju konferencije podržala je i Ambasada Kraljevine Holandije, u okviru MATRA programa.

 

O prEUgovoru

Koalicija prEUgovor je mreža organizacija civilnog društva osnovana radi praćenja politika koje se odnose na pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa posebnim naglaskom na poglavlja 23 i 24. Cilj prEUgovora je da pomogne da se proces pridruživanja EU iskoristi za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji srpskog društva.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS).

Aktivnosti prEUgovora možete pratiti na sajtu, Fejsbuku i Tviteru.