Piše: Stefan Marković

CINS PRIČA: Proces – Kako je čovek osuđen da je vozio kola u koja nikad nije ušao

Slobodan Simeunović iz sela Kruševica kod Lazarevca, osuđen je prošle godine jer je vozio automobil bez isprava. Ipak, on niti zna da vozi niti je u ta kola ikada ušao. U novoj CINS istraživačkoj priči čitajte o njegovoj borbi da dokaže nevinost.

Slobodanu Simeunoviću (35) je u maju prošle godine poštar na motociklu doneo dve prekršajne prijave. Sud ga je zvao na saslušanje jer je bez dozvole vozio kola i tom prilikom nije imao ličnu kartu.  Počeo je da se smeje. Međutim, osmeh mu je brzo iščezao sa lica jer nit’ zna da vozi, niti je ikada bio u Golupcu. Ono što Slobodan nije ni slutio je da će ovo biti samo početak jednog kafkijanskog procesa.

Ispostaviće se da je automobil koji je policija zaustavila mesec dana ranije vozio Slobodanov rođak, koji je službenom licu dao pogrešne podatke. Prethodno je vozač nudio mito i dao podatke osobe koja ne postoji. U ovakvim trenucima, policajac bi trebalo da pretpostavi da nešto nije u redu, objašnjava policijski inspektor u penziji Siniša Janković.

Janković za CINS kaže da je policajci trebalo da privedu vozača kako bi na valjan način utvrdili njegov identitet. On kaže i da je trebalo da ga pretresu i da na taj način utvrde da li zaista nema ličnu kartu u novčaniku. Policajci nisu uradili ništa od toga. Oni su radio-vezom ponovo pozvali centralu, odakle su dobili fotografiju lične karte osobe sa ovim podacima i napisali prekršajne prijave na ime te osobe.

Vozilo pripadalo ženi koja je tom prilikom sedela na suvozačevom mestu. Iako je ona u iskazu pred sudom tvrdila da Slobodana vidi prvi put u životu, četiri policajca su sa velikom verovatnoćom tvrdili da je upravo Slobodan vozio kola. Samo jedan policajac je kazao da nije sasvim siguran da je to bio on. Sud je presudio da je Slobodan kriv.

Da se presude donose samo na osnovu poverenja sudija u policajce česta je praksa, kaže za CINS Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava. „To što je neko policajac i službeno lice, ne znači automatski da on govori istinu“, kaže Ilić. Policajci se nisu odazvali pozivu novinara CINS-a.

Slobodan je u oktobru prošle godine, posle odbačene žalbe, pravosnažno osuđen. Odlučio je da kaznu plati, u ratama, ali od pravde nije odustao. Unutrašnja kontrola MUP-a nije odgovorila CINS-u dokle je postupak protiv policajaca stigao, a Više javno tužilaštvo iz Požarevca je odbacilo prijavu protiv sudije koji je postupao u ovom slučaju.

Celu priču možete da pročitate na sajtu CINS-a.

Ovu istraživačku priču finansijski je podržala Evropska unija u okviru projekta „PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništava za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti”. Za stavove iznete u tekstu odgovorni su jedino autori i ne može se ni u kom slučaju smatrati da oni odražavaju stavove Evropske unije.