Ilustracija: CINS / Đorđe Matić

Ilustracija: CINS / Đorđe Matić

Pišu: Dina Đorđević i Jovana Tomić

CINS otkriva čitavu mrežu sajtova i naloga na društvenim mrežama koji su u poslednje tri godine nicali širom Srbije, uglavnom pred izbore. Cilj je da se građani ubede da daju glas lokalnim vlastima i funkcionerima vladajuće Srpske napredne stranke (SNS). Ovakva promocija stranke nije prijavljena Agenciji za sprečavanje korupcije.

Wireless Media (WM) je IT kompanija koja dizajnira i pravi sajtove i druge digitalne sadržaje firmama kako bi se promovisale na internetu. Ova firma je osnovala posebno odeljenje koje se od 2017. bavi promovisanjem lokalnih vlasti i Srpske napredne stranke (SNS), kaže izvor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dobro upoznat sa radom kompanije. Izvor je želeo da ostane anoniman za javnost, ali je CINS za navode u tekstu dobio potvrde sa više strana i kroz dokumentaciju.

 

Među klijentima WM pojavio se i SNS, konkretno odbor na Starom gradu, jednoj od retkih beogradskih opština koje u to vreme nisu bile pod kontrolom vladajuće stranke. Saradnju su nastavili i nakon dolaska na vlast 2020. godine.

U poslednje tri godine ova kompanija je osmislila sajtove i naloge na društvenim mrežama za Beograd i Sombor, kao i uspostavila društvene mreže Pančevu, Novom Sadu, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

Celu priču možete da pročitate na sajtu CINS-a.