Foto: CINS

Foto: CINS

Piše: Stefan Marković

Na Paliću, na oko 200 metara od granice sa Mađarskom, okružen njivama nalazi se salaš sa bazenom u vlasništvu vladajuće stranke. To je samo jedna od četiri lokacije na kojima SNS ima nekretnine vredne ukupno 224 miliona dinara, otkriva CINS. Osim za potrebe stranke, nekretnine mogu da služe kao jemstvo za kredit, a bez obzira da li ih je kupila svojim ili novcem građana, stranka može i da ih proda.

Kada se iz pravca Subotice prođe kroz centar Palića i krene ka Tresetiškom jezeru, nailazi se na asfaltirani put jedva širok da se dva automobila mimoiđu. Tamo gde se put račva, umesto asfalta samo zemlja i rizla.

Put preseca državne njive i prolazi pored čarde na jezeru. U jednom trenutku nailazi na znak sa ispisanim upozorenjem: PRIVATAN POSED - ZABRANJEN PROLAZ!.

Na 670 metara od znaka nalazi se živopisni salaš sa bazenom i kućica u dvorištu, koje su novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) obišli.

Ove građevine su u vlasništvu Srpske napredne stranke (SNS).

Istraživanje CINS-a pokazuje kako je SNS od stranke bez nekretnina po dolasku na vlast, postao vlasnik građevinskih objekata i zemljišta vrednosti iznad 224 miliona dinara. Vladajuća partija je 2014. po hitnom postupku izmenila Zakon o finansiranju političkih aktivnosti čime je strankama omogućeno da kupuju nekretnine i novcem iz budžeta. Ipak, iako partije formalno prijavljuju da li su nekretninu kupile javnim ili privatnim novcem, u praksi je to teško kontrolisati, smatraju sagovornici CINS-a.

SNS je ovaj vojvođanski salaš platio nešto više od 7,1 milion dinara u julu 2019. godine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u pitanju su objekti površine skoro 700 kvadrata.

Celu priču možete da pročitate na sajtu CINS-a.

Ovu istraživačku priču finansijski je podržala Evropska unija u okviru projekta „PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništava za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti”. Za stavove iznete u tekstu odgovorni su jedino autori i ne može se ni u kom slučaju smatrati da oni odražavaju stavove Evropske unije.