Kako je policija postupala tokom ekoloških protesta u celoj Srbiji čitajte u novoj prEUgovor brzoj reakciji.

Sloboda okupljanja na udaru: problematično postupanje policije na ekološkim protestima

Kraj 2021. godine obeležili su građanski protesti, koji su bili organizovani sa zahtevom da se povuku izmene Zakona o eksproprijaciji i da se izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Inicijalni povod bili su planovi Vlade Srbije da omogući eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji, uz potencijalno ogromne ekološke probleme. Kao predvodnik ovih mirnih protesta u prvi plan izašla je organizacija „Kreni-Promeni”. Građani su se mirno okupili tokom dve subote zaredom, prvo 27. novembra, kada su blokirali puteve i mostove na jedan sat, a onda i 4. decembra u znatno većem broju u više od 50 gradova Srbije, kada je blokada trajala dva sata. Usled pritiska javnosti, vlasti Srbije ispunile su dva zahteva protesta. Organizatori su se povukli, ali su druga ekološka udruženja, smatrajući da je rešen samo jedan deo većeg problema, organizovala blokade i 11. decembra.

Međutim, postupanje policije tokom, ali i u danima pre protesta i nakon njega, predstavlja razlog za zabrinutost. Naime, pojavili su se video-snimci sa prvih protesta, na kojima se videlo da policijski službenici koriste prekomernu silu prema demonstrantima u Beogradu. Javnost su posebno uznemirili i snimci događaja u Šapcu, na osnovu kojih se može zaključiti da je postojala koordinacija delanja između lica u civilu koja su počela fizički da se obračunaju sa demonstrantima i policije koja se povukla sa mesta događaja nekoliko trenutaka ranije.

U periodu između dva protesta Ministarstvo unutrašnjih poslova uvelo je poseban broj za prijavljivanje blokada i ugrožavanja bezbednosti tokom protesta, što su branioci ljudskih prava okarakterisali kao potencijalno zastrašivanje pred sledeće najavljene blokade. Ministar unutrašnjih poslova je najavio da će policija sledećom prilikom „primeniti nasilje” (a ne zakonitu srazmernu silu, prim. aut.), istovremeno nazivajući blokiranje puteva fašizmom. Pred drugi protest nekolicina aktivista i novinara iz raznih krajeva Srbije prijavila je da su ih policijski službenici posećivali i upozoravali da ne idu na protest. Predsednik Srbije je pozvao policiju da se skloni sa strane i da pusti da građani blokiraju puteve, što je ona izgleda i poslušala jer je na protestima sledeće subote bilo nemoguće videti plavu uniformu, dok su građani prijavljivali prisustvo policajaca u civilu, koji su ih legitimisali. Epilog je bio taj da su na adrese velikog broja učesnika protesta stizali prekršajni nalozi za blokiranje saobraćaja, koje su stručnjaci ocenili kao problematične i kao još jedan vid pritiska na građane.

Izradu ovog dokumenta finansijski je podržala Evropska unija u okviru projekta „PrEUgovor nadzor politika: izgradnja savezništava za jači uticaj u neizvesnoj budućnosti”. Za stavove iznete u dokumentu odgovorna je jedino koalicija prEUgovor i ne može se ni u kom slučaju smatrati da oni odražavaju stavove Evropske unije.