Pokrajinski zaštitnik građana uspešno sprovodi poslove iz svoje nadležnosti, ali izostaje potpuna i dosledna primena svih raspoloživih ovlašćenja, a njegov rad nije dovoljno transparentan, zaključak je jedne od analiza u okviru Lokalnog institucionalnog barometra koji je predstavljen 30. maja u Bečeju.

Smanjena javnost rada i sporan način izbora Pokrajinskog zaštitnika građana glavne su zamerke na rad ove institucije

 

„Reforme koje vlast sprovodi u okviru evropskih integracija trebalo bi da građani osete prevashodno na lokalnom nivou. Zato smo odlučili da analiziramo rad odabranih institucija na nižim nivoima, a među njima je i Pokrajinski zaštitnik građana, objasnio je Dušan Šabić, vođa metodološkog tima za merenje efektivnosti rada institucija u okviru prEUgovor koalicije.


Aleksandar Đekić iz Bečejskog udruženja mladih predstavio je nalaze istraživanja institucionalne efektivnosti Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana.

 

„Na osnovu analize, opšta ocena bi mogla biti da Ombudsman poslove iz svoje nadležnosti uspešno sprovodi. Tu mislimo pre svega na rad koji se realizuje kroz afirmativne aktivnosti. Glavne zamerke, tj. „slabe karike“ predstavljaju izostanak potpune i dosledne primena svih raspoloživih ovlašćenja, pre svega u postupanjima prema drugim pokrajinskim organima, kao i nedovoljna javnost rada, jer mišljenja, preporuke i stavovi nisu dostupni na internet prezentaciji Ombudsmana od 2017. godine“, izneo je Đekić.

 

Snižavanje nivoa transparentnosti rada institucije ogleda se i u tome što se sadržaj njenih godišnjih izveštaja odjednom prepolovio, dodao je.

 

Smanjena javnost rada i sporan način izbora Pokrajinskog zaštitnika građana glavne su zamerke na rad ove institucije

Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava pohvalila je Lokalni institucionalni barometar kao korektivni mehanizam, koji treba kontinuirano da se sprovodi. Ona je ukazala i na druge problematične aspekte funkcionisanja institucije Pokrajinskog zaštitnika građana, među kojima je i politički uticaj.

 

„Sporan je način izbora Pokrajinskog ombudsmana, između ostalog zato što kandidat može da bude član političke partije do momenta imenovanja. To je važno pitanje za čije smo se uređenje borili i na republičkom nivou, jer ovakvo rešenje otvara put ka političkom uticaju na rad institucije. Kandidati ne bi smeli da budu članovi političke stranke bar dve-tri godine pre kandidovanja na funkciju“, objasnila je.

 

Moderatorka Ana Aćimov, novinarka portala MojBečej podsetila je da je Bečej bio pionirska opština uvođenjem lokalnog ombudsmana pre više od decenije. Međutim, sada već godinama nije imenovan novi lokalni ombudsman.

 

Smanjena javnost rada i sporan način izbora Pokrajinskog zaštitnika građana glavne su zamerke na rad ove institucije