Šta treba menjati u akcionim planovima za poglavlja 23 i 24?

Koalicija prEUgovor organizuje okrugli sto sa ciljem da podstakne diskusiju o tome šta treba menjati u akcionim planovima Vlade Srbije za oblasti pravosuđa i osnovnih prava (Poglavlje 23) i pravde, slobode i bezbednosti (Poglavlje 24),  u utorak 19. decembra sa početkom od 11h, u Envoy conference & event - Sala Salvador (Gospodar Jevremova 47, Beograd).

Nakon godinu i po dana od otvaranja pregovora o ova dva ključna poglavlja, u planu je revizija krovnih dokumenata - akcionih planova za poglavlja 23 i 24. Evropska unija je sredinom decembra predstavila svoj drugi po redu non-paper, izveštaj o stanju u oblasti vladavine prava za Srbiju, u kom je navela pravce u kojima bi revizija ovih dokumenata trebalo da se kreće. Međutim, sem najava, u javnosti nema informacija o sadržini i obimu izmena koje su planirane. U svetlu najavljene strategije Evropske unije za proširenje sa perspektivom do 2025. godine, ambicioznog planiranja i obimnih reformi koje ne teku zadatim tempom, ključno je pitanje kako akcioni planovi za ova dva poglavlja treba da izgledaju nakon revizije.

Neka od pitanja o kojima će se posebno diskutovati su:

  • Zašto je revizija akcionih planova važna za građane i šta oni imaju od toga?
  • Šta sve treba menjati i koja je šteta ako se revizija svede samo na produženje rokova?
  • Ko treba da bude uključen i kako da bi revizija dala rezultate?
  • Zašto bi Srbija trebalo da uradi više od onoga što EU traži ili što su druge zemlje kandidati radile?
  • Da li će izmena akcionih planova dovesti do ubrzanja reformi i pristupanja EU?

Učesnici okruglog stola biće:

  • predstavnici Ministarstva za evropske integracije, Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova (očekujemo potvrde);
  • predstavnici koalicije prEUgovor (Ivana Radović iz ASTRA - Akcije protiv trgovine ljudima, Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra, Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, Srđan Đurović iz Centra za primenjene evropske studije, Vladimir Petronijević iz Grupe 484 i Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija);
  • predstavnici drugih organizacija građanskog društva zainteresovanih za praćenje napretka Srbije u pregovorima za članstvo u EU.

Molimo vas da prisustvo konferenciji potvrdite najkasnije do 18. decembra, imejlom info@preugovor.org ili telefonom 011/3287-226.

Diskusija će biti vođena na srpskom jeziku, a simultani prevod na engleski je obezbeđen.

Koaliciju prEUgovor čine:

Akcija protiv trgovine ljudima - ASTRA, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES), Grupa 484 i Transparentnost Srbija (TS). 

Koalicija prEUgovor je formirana sa ciljem da nadgleda sprovođenje politika iz oblasti pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, sa akcentom na poglavljima 23  i 24. Misija prEUgovora je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblastima koje su teme pregovora, koristeći proces EU integracija za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije. 

Više o aktivnostima prEUgovora možete saznati na zvaničnoj Fejsbuk stranici kao i Tviter nalogu.

Skup je deo projekta "Nadzor javnih politika: prEUgovor prati reforme u poglavljima 23 i 24" koji finansira Evropska unija.